خاطرات

برای زنده ماندن دو خورشید لازم است؛ یکی در آسمان و یکی در قلب ...در جستجوی قلبِ زیبا باش نه صورتِ زیبا زیرا هر آنچه زیباست همیشه خوب نمی ماند امـا آنچه خوب است همیشه زیباست ...

خاطرات

برای زنده ماندن دو خورشید لازم است؛ یکی در آسمان و یکی در قلب ...در جستجوی قلبِ زیبا باش نه صورتِ زیبا زیرا هر آنچه زیباست همیشه خوب نمی ماند امـا آنچه خوب است همیشه زیباست ...

خاطرات سفر به عتبات عالیات -بخش چهارم نجف اشرف


بنام خدا

ادامه خاطرات سفر به عتبات عالیات و حضور در نجف اشرف

بعد از صرف شام و استراحت مختصر و ارتباط با خانواده از طریق امکانات وای فای تلفن همراه ، مجددا به سمت حرم عضق روانه شدیم تا از حداکثر فرصت ها استفاده نموده و این فرصت ها را غنیمت شمرده ،به راحتی از دست ندهیم .در روایتی داریم که پیامبر اسلام فرمودند :

حب علی ایمان و بغضه کفر

بی ولای علی و آل مکن

ای برادر تو دعوی ایمان

این سخن گفته رسول خداست

حبه ایمان و بغضه کفر


در زیارت قبلی از حرم فرصت نشد تا از نقاط مختلف و مساجد و اماکن موجود در آستان مقدس امیرالمومنین علی (ع) دیداری داشته باشیم لذا در زیارت دوم قرار شد از این اماکن که بشرح زیر می باشد و قبور علما و بزرگان دیدار کنیم.

مساجد و اماکن موجود در آستان مقدس امیرالمومنین(ع)

•    مسجد عمران بن شاهین
این مسجد از قدیمی ترین مساجد نجف می باشد که در شمال صحن مطهر واقع شده و اکنون جزئی از حرم محسوب می شود.عمران در دوران حکومت عضدالدوله در عراق علیه وی قیام کرد اما شکست خورد پس از شکست نذر کرد که چنانچه عضدالدوله اورا ببخشد رواقی در حرم امیرالمومنین(ع) بنا کند.عضدالوله او را بخشید و عمران هم به نذرش وفا کرد و در اواسط قن چهارم این رواق را بنا نهاد.این رواق به مسجد تبدیل شد و درب ورودی آن سمت راست راهروی ورودی باب شیخ طوسی قرار دارد.
بزرگانی چون آیت الله العظمی محمدکاظم یزدی صاحب ((عروة الوثقی)) علامه سید محمدکاظم مقدس و شیخ محمدباقر قمی و برخی دیگر ازعلما در آنجا به خاک سپرده شده اند.

•    مسجد الرأس
این مسجد در غرب صحن مطهر و متصل به رواق بنا شده و هم اکنون در طرح توسعه حرم مطهر قرار دارد.

•    مسجد الخضراء
این مسجد در ضلع شرقی صحن مطهر واقع شده و دو درب دارد که یکی داخل صحن(سومین ایوان سمت راست باب مسلم بن عقیل)و دیگری بیرون صحن قرار دارد.این مسجد محل تدریس آیت الله خویی بوده و هم اکنون دیوار حائل مابین مقبره ایشان و مسجد را برداشته و ان را با پنجره ای مشبک پوشش داده اند.

•    حسینیه صحن شریف
این حسینیه در قسمت شمال صحن مطهر واقع شده و درب آن از ایوان سوم از زاویه شرقی باز می شود.بنای آن را سید محسن زینی از خیرین نجف ساخته است.این بنا برای نماز مراسم و استراحت زائران حضرت ساخته شده و دارای وضوخانه بوده است.

•    ایوان العلماء
این ایوان در وسط ضلع شمالی رواق مطهر واقع شده است.از آنجا که عده ای از علمای بزرگ در آن جا مدفون هستند نام ایوان االعلماء بر آن نهاده اند.

•    تکیه بکتاشیه
این تکیه در شمال مسجدالرأس  و ضلع غربی حرم مطهر واقع شده است و دارای سه در میباشد دو در به ایوان های داخل صحن باز می شود و یک در به ضلع غربی بیرون حرم

•    مدرسه علوم دینی
در طبقه فوقانی صحن مطهر 52حجره وجود دارد که هر حجره ایوانی مشرف به صحن دارد و پشت هر حجره هم راهرویی قرار دارد که به پله ها منتهی می شود این حجره ها مکان درس و سکونت طلاب بوده است.

•    مقام امام صادق
این مقام نزدیک درب مسجد الرأس و سمت چپ کسی است که از باب الفرج(دربجنوب غربی حرم) وارد می شود.

•    موضع الاصبعین
این مکان که در ضریح مطهر مقابل صورت امام قرار دارد از اماکن شریف محسوب میشود و دارای خصوصیت بزرگی است.

درباره این مکان چنین گفته اند :
(مرة بن قیس )که از احکام ستمگر بود روزی سخن از آباء و اقوام پیشینش به میان آورد و از پیران قوم سرگذشت آنان را پرسید. در پاسخ گفتند که بسیاری از آنان در جنگ کشته شدند.از قاتل آنان پرسید گفتند که بیشتر به دست ((علی بن ابیطالب ع))کشته شده اند.  ازمدفن حضرت علی (ع) پرسید و گفتند در نجف است.(مره) سپاهی 2000 نفری فراهم کرد و به شهر نجف یورش برد مردم نجف از شهر دفاع کردند ولی پس ا 6 روز استقامت در برابر سپاه مره توان نیاوردند.(مره) وارد حرم مولا شد و شروع به تخریب کرد و خواست نبش قبر کند که از ضریح مطهر دو انگشت همانند شمشیرخارج شد و او را به دو نیم کرد.نیمه های بدن او همزمان تبدیل به سنگ شد.

صجن حضرت فاطمه (س)

قسمت غربی حرم امیرالمومنین (ع) در طرح توسعه به نام مبارک بانوی دو عالم حضرت فاطمه (س) مزین شده است.این صحن شامل قسمت وسیعی از غرب حرم حضرت تا مقام امام زین العابدین (ع) می باشد که با اجرای این طرح فضای کلی حرم امیرالمومنین (ع) تا 10 برابر فضای کنونی (140 هزار مترمربع) گسترش می یابد.

هنرنمایی در صحن مطهر امیرالمومنین (ع)

•    تابش مستقیم نور آفتاب هنگام طلوع و غروب از پنجره های گنبد مطهر
•    ناودان طلا
این ناودان در بلاترین نقطه و در وسط ضلع جنوبی رواق مطهر رو به قبله واقع شده است و تنها راه خروجی آبهای باران از بالای گنبد ایوان و حرم می باشد.هنگام نزولباران رحمت مردم آب آن را به نیت شفا جمع میکنند.گویند که این ناودان در مقابل ناودان طلای کعبه قرار دارد.
(ناودانی از طلا بر فراز محل ولادت امیرالمومنین ع و ناودان طلایی دیگر بر بلندای مدفن آن حضرت)
•    نشانه های وقت زوال (اذان ظهر)
قوسهای کاشی فیروزه ای باب الساعة در داخل صحن یکی از نشانه های معماری برای تعیین وقت نماز ظهر میباشد و آن هنگامی است که آفتاب نیمی از قوس وسطی را روشن کرده باشد. در تمامی فصول سال این مساله حکم فرماست.

•    پاگرد حجره های ضلع شمال شرقی حرم
هنگامی که شعاع آفتاب به اندازه چهارانگشت گوشه ایوان را روشن کرد نشانه اول وقت نماز ظهر است این نشانه فقط در ایوان از باب مسلم بن عقیل به طرف شمال اتفاق می افتد.

زیارت دوم از حرم مطهر علی علیه السلام را تا آخرین ساعت های شب ادامه دادیم و برای تجدید انرژی و استراحت مختصر و برگشتن به حرم قبل از نماز صبح به هتل برگشتیم.

ادامه مطالب در پست های بعدی ..... انشاالله



نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.